Pagina's

vrijdag 20 februari 2015

Kussens, kussens, kussens.......


Het lijkt wel of er geen eind aan komt. De laatste tijd produceren we kussens, kussens en nog eens kussens.
Dit keer voor een jarige vriend met nieuw interieur. In zijn woonkamer is er een grote vensterbank die een enorme aantrekkingskracht heeft om erop te gaan zitten. Alleen is zo'n stenen venstertablet meestal erg koud en hard. En spijtig genoeg zijn zitkussens in dat formaat niet zomaar te vinden.

Daarom ging ik zelf aan de slag. Een matras in de gewenste afmetingen was niet te vinden. Dus werd het een goedkoop matrasje uit de IKEA dat ik zelf aanpaste aan het gewenste formaat. Eigenlijk best grappig want via youtube kwam ik te weten dat je dit makkelijk kunt doen met een electrisch vleesmes. Bleek dat wij er al jaren (en dan bedoel ik echt zo'n 16 tal jaren) eentje hadden liggen. Nooit gebruikt. Nog volledig verpakt in de originele doos, in het originele plastiekje. Nooit iets weggooien heeft soms toch zijn nut.

Voor dit aangepaste matrasje werd vervolgens een nieuwe hoes gemaakt in heel donker grijs, afgeboord met een zwarte paspel. Een kant werd in een zwart-wit stofje gemaakt. Een veel feller effect. Zo kan nog altijd volgens de 'goesting' van de dag het interieur aangepast worden door het matrasje te draaien. De rits (om de hoes af te kunnen nemen wanneer deze gewassen moet worden) werd zo goed mogelijk weggewerkt in één van de korte randen volgens het principe van kussen met paspel en rits van 'oon'. Op zich vond ik dit niet helemaal gelukt. Toch niet zoals het wel lukte voor de gewone kussens die ik maakte voor onze zetel. Omdat de hoes heel goed om het matrasje moest spannen werd zonder naadwaarden gewerkt maar dit zorgde er ook voor dat de rits op het eind toch terug wat zichtbaar werd. Een goede tip voor de volgende keer is dat ik voor dit soort kussens het flapje dat de rits bedekt niet iets te lang moet maken zodat het na opspannen toch nog net over de rits komt.

Om het geheel af te werken werden nog 3 bijhorende kussens gemaakt, om zich straks lekker zacht te kunnen installeren. Twee kussens kregen hetzelfde motief als het matrasje. Eentje kreeg een contrastrende kleur om het toch niet te zwart-wit te maken.


Toen het zitkussen als verjaardagscadeautje afgeleverd werd, was het toch wel even spannend. Je vraagt je toch altijd af of het ding wel zal passen. Maar mijn vrees was ongegrond. We hadden goed gemeten. Het kussen past als gegoten.

Mogen er nog veel mensen knusse momenten beleven op de vensterbank!

Stof: IKEA behalve het rode stofje (Hexagoon)
Paspel: zelfgemaakt (9 meter!)
matras en binnenkussens: IKEA


Geen opmerkingen:

Een reactie posten